1 Ekim 2009 Perşembe

3G NEDİR,NE İŞE YARAR.





3G, üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisilerine verilen genel addır. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G teknolojilerine örnek olarak Universal Mobile Telecommunications System (yani Evrensel Mobil İletişim Sistemi) anlamına gelen UMTS verilebilir. Bunun yanında Kuzey Amerika'da kullanılan CDMA2000 ve Japonya'da Freedom of Mobile Multimedia Access (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) anlamına gelen FOMA standardları da bir 3G teknolojisidir.



UMTS klasik frekans veya zaman çoklu iletişim (multiple access) tekniklerinden prensip olarak cok farklı olan kod çoklu iletişim CDMA (Code Division Multiple Access) teknolojisini kullanir. Bir çeşit dağınık frekans (spread spectrum) tekniği olan bu teknolojide kullanıcılar 5MHz genişligindeki aynı banttan haberleşirler. Her vericinin sinyali özgün bir yonga koduyla çarpılarak (bu kodun hızı 3.84Mchips/s) 5MHz genişliğindeki spektruma yayılır. Alıcı da bu spektruma yayılmış sinyali aynı yonga koduyla çarparak veriyi elde eder.



3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya'da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa'ya da gelmiştir.





Avantajları [değiştir]3G'nin getirmiş olduğu birçok yenilik vardır:



Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği

Gelişmiş hizmet kalitesi

Gelişmiş pil ömrü

Konumlandırma hizmetlerinin sağlanması

Bütün katma değerli ses hizmetlerinin sağlanabilmesi

İşletim ve bakım kolaylığı

Mevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik, 2G’ye dolaşım sağlayabilme

Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyeti

Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme

Goruntulu konusmayida sağlar



Geliştirmeler [değiştir]İlk tasarımlarda işlemci hızı gerekliliğini düşük tutmak adına kullanılan basit algoritmalar yüzünden hız düşük kalmakta ve daha da kötüsü gidilen hıza göre değişebilmektedir. Bu soruna çözüm olması açısından HSDPA (İngilizce High Speed Downlink Packet Access, yani Yüksek Hızlı Veri Pakedi İndirme İmkanı) ve HSUPA (İngilizce High Speed Uplink Packet Access, yani Yüksek Hızlı Veri Pakedi Yükleme İmkanı) teknolojileri yaratılmıştır. Bu teknolojiler sayesinde ortalama transfer hızı gidilen hızdan bağımsız olarak indirme ve yüklemede saniyede 1 mbit civarlarında olmaktadır. Aynı ilk nesil 3G'de olduğu gibi, HSDPA da ilk Japonya'da kullanıma açılmıştır.





Sorunlar [değiştir]3G, her ne kadar bant genişliğini verimli kullanmak ve "tıkanma"nın önüne geçmek için tasarlanmış olsa da radyo emisyonu için çok geliştirilmemiş algoritmalar kullanmaktadır. Bunun sonucu olarak 3G cihazlar gidilen hız ve ortam koşullarına göre veri transfer hızını değiştirirler:



0 ile 40 km/saat arasında, 3G'nin teorik hızı saniyede 2 mbit civarındadır.

40 ile 120 km/saat arasında, 3G'nin veri alışveriş hızı saniyede 386 kbit'e geriler.

Yaklaşık 360 km/saat hızın ötesine çıkılınca, 3G verinin aktarılmasında ciddi sorunlar yaşamaya başlayabilir!

Kullanılan modülasyon tekniği cep telefonlarında doğrusallığı yüksek RF güç yükselteçlerinin kullanilmasini zorunlu kılmıştır. Bu da genelde telefonun en çok akım çeken ve verimliliğinin pil ömrüne direkt etkisi olan güç yükselteçlerinin düşük verimle kullanılmasına ve özellikle ilk nesil telefonların pil ömürlerininin kısa olmasına neden olmuştur.

Buna ek olarak, 3G ile birlikte kullanılan frekans bandı 2100 / 2400 Mhz civarlarına çekilmiştir. Eğer 900 Mhz GSM standardına göre karşılaştırırsak, bu değişiklik kapsama alanının dokuz kata kadar küçülmesi anlamına gelmektedir! Dolayısıyla şehirlerde binalar, açık alanlarda ise alanın büyüklüğü yüzünden 3G kapsama alanı dar kalmaktadır.



Bu iki sorunun çözümü için 4G teknolojisi planlanmaktadır.



"http://tr.wikipedia.org/wiki/3G"'dan alındı

Gönderen CoSKuN zaman: 23:56

Etiketler: 3g ne ise yarar, 3g nedir

0 yorum:

Yorum Gönder



Sonraki Kayıt Ana Sayfa

Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) Etiketler

3g ihalesi (2)

3g ne ise yarar (1)

3g nedir (1)

3g nin getirdikleri (1)

3G Telefonlari (1)

3g'nin faydalari (1)

biber hapı (1)

düğmeye basın (2)

fx15 (1)

gazeteler (1)

Gelecek için (1)

lida (1)

lida fx15 gazeteler biber hapı noraseo saat (1)

noraseo (1)

saat (1)

turkcell (1)

turkcell ve 3g (1)

Blog Arşivi

► 2009 (1)

► Mayıs (1)

lida fx15 gazeteler biber hapı noraseo saat Ödüllü...

▼ 2007 (9)

▼ Eylül (9)

Sony Ericsson’un En Yeni 3G Telefonları

Üçüncü Nesil şebeke için yapılacak lisans ihalesin...

3G Yaşam Tarzımızı Değiştirecek

3G ile Jetgiller devri!

Gelecek için, düğmeye basın

Türkcell'den '3G' savunması

3G ihalesi yaklasırken

3G (3N) İhalesine Katılacak Tek Firma Turkcell

3G Nedir Ne ise yarar

Hakkımda



CoSKuN

Profilimin tamamını görüntüle

Hiç yorum yok:

blog siteme hoş geldiniz..

son dakika haber bandı

site ziyaretci skoreri

bilişim teknolojileri alanı


Meslek ve Ticaret Lisesilerinde bulunan Bilişim Teknolojileri Alanını okuyacak ve okumakta olan arkadaşlar için özet geçmek istedim. Malum alan seçimimiz Lise 2de karşımıza geliyor ve küçük yaşta mesleğimizi seçme sorumluluğuna sahip bireyler oluyoruz. Sizlere okuduğum bölüm olan Bilişim Teknolojileri Alanının ne tür özelliklere sahip olduğunu neler işlendiğini kısaca anlatacağım. Umarım alan seçecek arkadaşlarımıza en azından bir bölüm hakkında bilgi vermiş oluruz.Öncelikle bilişim alanı okulların en popüler ve gözde bölümü oluyor. Sisteme göre en yüksek puanlara sahip öğrenciler bölümü seçtikleri taktirde listelenerek bölüme alınıyorlar. Buna orta okul diploma puanıda dahil. Bölümün seçilme sebebi başta teknolojinin hızlı ilerleyişi ve firmaların artışı. Bunun yanında diğer alanların ağır iş şartları içermeside halk dilinde bilgisayarcılık olan bilişim teknolojileri alanını değerli kılan diğer etken. Ayrıca özellikle Meslek Liselerinde var olan kötü öğrenci koşullarına rağmen bilişim alanı kendi için gayet başarılı bir yapılanma içinde oluyor. Bunun sebebide sanırım puanlama sisteminden kaynaklanıyor. Bir diğer güzel yönü ise Meslek Liselerinde Üniversite geçişi oldukça zor olmasına rağmen bilişim öğrencileri umut veriyor.Alanı merak edenler için birazda içerikten söz edelim.Öncelikle bölüm;
Ağ Sistemleri
Web Tasarımı ve Yazılımı
Veri Tabanı Programcılığı
Teknik Servis
şeklinde 4 alandan oluşmaktadır.Benimde okumakta olduğum alan olan Ağ Sistemleri’nde Microsoft Server 2003 & Açık Kaynaklı İşletim Sistemleri ve Ağ (router, hub, switch, modem) ile ilgili araç gereç ve katmanları öğreniyoruz.Bu bölüm mezunu ne yapar derseniz; herhangi bir kurum veya kuruluşta Bilgi İşlem departmanında çalışabilir. Kuruluşun Ağ iletişimini ve güvenliğini sağlamakla sorumludur.Web Tasarımı ve Yazılımı’nda Dreamwear vb. site kodlayıcı ve tasarlayıcı yazılımlar & Görsel tasarım dersleri işlenmektedir.Bu bölüm mezunu kurum veya kuruluşların web sitelerini tasarlar ve bakımını yapar. Bunun yanında kendi web siteleri üzerinden gelir elde edebilir veya web sitelerine yazılım yazabilirler.Veri Tabanı Programcılığı’nda Görsel programlama & C+, CC, Visual vb. Program yazma yazılımları görülmektedir.Bu bölüm mezunu herhangi bir kurum veya kuruluşa gekeren yazılımı tasarlar. Bunun yanında kendi yazdıkları yazılımlarıda satarak gelir elde edebilirler.Teknik Servis alanında bilgisayar donanımı hakkında dersler görülmektedir.Bu bölüm mezunu herhangi bir kurumda teknik servis elemanı olarak çalışabilir.Kısaca bölümümüzün alanları bu şekildedir. Bana sorarsanız zevk alarak yapılabilen nadir mesleklerden bir tanesi. Yorucu olduğu zamanlar olsada çoğunlukla akıl gücüne gereksinim duyulan bir meslek. Mesleğin gereksinimlerinden biriside sürekli güncel olmanız. Bence bu Mesleğimizin bize kattığı en güzel özelliktir. Kafasında soru işaretleri olan arkadaşlarımız varsa yorum bırakmaktan çekinmeyin elimizden geldiğince bilgilendirme yapacağız.
mehmet pekcan(pekcan bilşim)

bilşim teknolojileri nedir?

Bilişim teknolojisi, bilginin toplanmasında, depolanmasında, işlenmesinde, lar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan iletişim ve bilgisayarlar dâhil bütün teknolojileri kapsayan teknolojilerdir. Bilişim teknolojisi iletişim ve bilgisayar sistemleriyle bağlanabilen bilgi hizmetlerinin tamamı için kullanılan bir kavramdır. Bilişim teknolojisinin 4 temel kategorisi bulunmaktadır:• Yazılım• Ekipmanlar• Donanım• HizmetlerBilişim teknolojileri reform nitelikli değişimlere neden olmaktadırlar. Bu teknolojiler, ülkelerin birinci veya uçuncu sınıf olmalarını belirleyecek kadar büyük bir öneme sahiptirler. Bilişim teknolojileri vasıtasıyla bilgiler istenilen noktalara geleneksel yollardan milyonlarla ifade edilebilecek bir oranda daha hızlı ulaştırılabilmektedir. Bilişim toplumunun yolunun açılması ve gerçekleşmesi, "içerik" (bilgi) ve ''teknoloji"nin (bilgi teknolojisi) bütünleşmesiyle sağlanacaktır. Bilişim teknolojisinin altyapısı bilgisayar ve diğer iletişim araçlarına dayanır ancak bu teknolojide insani unsuru yok sayılamaz. Bu teknolojiyi yarısı donanım, yarısı yazılımdan oluşan bir elmaya benzetirsek; insanı da bu elmanın oluşumunu sağlayan özsuya benzetebiliriz. Zira donanımın da yazılımın da geliştirilmesi insanın yaratıcılığına ihtiyaç duymaktadır. Bu teknolojiler esasen insan aklının yansımasından başka bir şey değildirler. Bilişim teknolojisi, yaşamımızın her alanında her türlü işimizin yapılmasında bize yardımcı olmakla beraber bizi birçok angaryadan da kurtarmaktadır. Yani bize özümüze daha fazla zaman ayırma ve yoğunlaşma imkânı ermektedir. Buna imkân bulmuş insan zekâsının daha neler başarabileceğini hayal etmek bile gerçekten zordur. Bilişim teknolojisi diğer bütün disiplinler ile ilgidir ve bunun neticesi olarak çok farklı biçimlerde uygulanarak bize sınırsız bir etki ve gelişme olanağı sunuyor. Bilişim teknolojileri, bilişim toplumunun hammaddesi olan bilgiye istenildiği zaman ve mekânda hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlar. Bununla da yetinmeyip sürekli olarak yeni bilgilerin üretilmesine aracılık ederler. Bu teknolojilerle birlikte toplum yeniden şekillendirilmektedir. Tarım toplumunda dönüşümün motoru saban, sanayi toplumunda buhar makinesi, bilişim toplumunda ise bilgisayardır. Bilgi akış hızının artması beraberinde, bilim, teknoloji ve üretim üçgenin çevrimim hızlandırmaktadır. Bilişim teknolojileri yeni ekonomik yapının dinamiğini oluşturmaktadır.Bilişim teknolojileri ekonomik yapı üzerindeki büyük bir dönüşüm başlatmıştır. Öncelikle, ekonomik faaliyetlerin küreselleşmesine olanak tanımışlardır. Bu teknolojilere yapılacak yatırımlar ulusal ölçekli ekonomilerin büyüme oranlarını ve diğer bütün sektörlerini etkiler. Firmaların iç verimlilik oranlarını yukarı trende sokarken, dış çevreleriyle de ilişkilerinde yeni mekanizmalar içine girmelerine neden olmaktadırlar. Böylece iç ve dış süreç ayrımları ortadan kalkmaya yüz tutmaktadır. Firmalar, bilişim teknolojileriyle sağladıkları esneklikle maliyetlerini düşürmekte ve küresel ölçekli rekabetlere girişebilmektedirler. Etkilerine baktığımızda iletişim, bilişim ve genel yayıncılık alanlarında meydana getirdiği "yakınsama" dır. Yakınsama, kişisel bilgisayarın, iletişimin ve televizyonun erişilebilir bir kullanıcı tecrübesinde birleştirilmesidir. Internet üzerinden TV-radyo yayını, TV birimlerine getirilen Internet servisleri, gezgin telefonlar, elektronik posta gibi uygulamalar örnek olarak gösterilebilir.

canlı televizyon izle


Canlı TV izleyin

duyuru panosu

-------DUYURULAR-------

MERHBALAR SİTEMİZE HOŞ GELDİNİZ..!
BLOG YAZILARIMA HERTÜRLÜ KATILIM VE ELEŞTİRİ YAPMAK KESİNLİKLE SERBESTTİR..SİTEMİ ZİYARET EDEN HERKESE TEŞŞEKKÜR EDER İYİ GÜNLER DİLERİM
-------DUYURULAR-------

BU BLOGDA İNTERAKTİF BİR DÜNYA SİZLER İÇİN DÜZENLEDİK.BLOG YAZILARIMA GÖRÜŞ,İSTEK,ÖNERİ VE ELEŞTİRİLERİNİZİ PANONUN ALTINDAKİ E-MAİL ADRESİNE YAZABİLİRSİZ VE İLAN REKLAM TALEBİ İÇİN 05375208811 DEN SMS İLE ULAŞABİLİRSİNİZ.SİTE EDİTÖRÜ:MEHMET PEKCAN

www.pekcanbilisim.tr.gg